Ежедневни полети София - Белград

2014-03-30 18:25:32 dnevnik.bg

AirSerbia Beograd-SofiaЕжедневни полети свързват от днес София и Белград, след като първият самолет на авиокомпания "Еър Сърбия" беше тържествено посрещнат на столичното летище. Двете балкански столици нямат самолетна връзка от 15-години.

От Белград самолетите излитат в 13.30 часа, а от София в 16.10, като продължителността на полетите е час и десет минути. Те се изпълняват със самолет ATR 72 със 66 места.

"Еър Сърбия" става двадесетата авиокомпания с директни полети от София, като до няколко дни ще бъдат представени още две нови дестинации - Загреб и Малмьо. В период на преговори е и откриване на линия до Любляна.

Според изпълнителния директор на столичното летище Христофор Щерионов това става факт във времена на засилен интерес към аеропорта, който за 2013 година отбелязва 1.3% на пътникопотока, а за тази година очакванията са ново увеличение от 8%.

Министърът на транспорта на Сърбия Алксандър Антич, който беше гост на церемонията, подчерта, че полетът е важен за регионалното сътрудничество и за задълбочаване на бизнес отношенията между двете страни. Той допълни, че в срок върви и строежът на магистралата София - Ниш, като ако няма пречки, тя ще е готова през 2016 година.

"Еър Сърбия" предлага добри връзки от летището в Белград до Абу Даби, Париж, Амстердам, Брюксел, Стокхолм, Москва, Рим, Франкфурт, Копенхаген, както и черногорските градове Тиват и Подгорица, подчерта търговският директор на авиокомпанията Слободан Стаменкович. Общо компанията лети до 29 дестинации в Европа, Средиземноморието и Близкия изток.

Министърът на транспорта Данаил Папазов посочи, че по линията София - Белград се очаква да пътуват 30 000 човека през тази година. Според него полетът ще облекчи регионалните връзки. В отговор на въпрос министърът уточни, че се водят разговори и за полети до Скопие, но към момента няма интерес от превозвач.

Справка в сайта на "Еър Сърбия" сочи, че цената на двупосочния билет между София и Белград започва от 160 евро. Според справочника Viamichelin изминаването на 390-те километра с кола отнема пет часа в едната посока и струва около 60 евро, от които 10 евро са пътните такси.

Първият полет между Белград и София става факт през 1938 г. и е извършен от авиокомпания "Аеропут". По време на втората световна война линията не работи, а от 1959 до 1992 година се обслужва от югославския превозвач JAT. Юговойната слага край на полетите между София и Белград. През 1998 година отново има самолетна връзка между двете балкански столици, която е прекратена през 1999 година.